Nemcsak Magyarországon súlyos a munkaerőhiány az egész Uniót sújtja

Az Eurostat friss adatai szerint nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban egyre nagyobb a munkaerőhiány. Az üres álláshelyek aránya 2,2%-ra emelkedett az idei első negyedévben a tavaly év végén mért 1,9%-ról. A legnagyobb munkaerőhiánnyal Csehország küzd az EU-ban, ahol 4,8%-os a betöltetlen álláshelyek aránya, de Belgium (3,5%) Németország és Svédország (egyaránt 2,9%) is feltért a dobogóra – derült ki az Eurostat adataiból.

Magyarország csak a 9. helyen

Habár egyre többször halljuk, hogy Magyarországon egyre nő a munkaerőhiány, a 2,5%-os üres álláshely arányunkkal “csak” a 9. helyre kerültünk. Az uniós átlag azonban 2,2%, vagyis hazánkat jobban sújtja a probléma, mint az EU egészét.

Ami a tendenciát illeti, Magyarországon igen gyorsan növekszik az arány és egyre fenyegeti a termelés és a gyártási folyamatokat. Egy évvel ezelőtt még 2%-os rátát láthattunk, ami 0,5%-ponttal alacsonyabb a mostaninál.

Az EU perifériáján – ahol lassabban indult növekedésnek a gazdaság és így a munkaerő kereslete sem növekedett igazán – továbbra is alacsony a betöltetlen álláshelyek aránya. Spanyolországban és Portugáliában egyaránt 0,9%-os, Görögországban pedig mindössze 0,7%-os az üres álláshelyek aránya.

Ukrán munkaerő európai színvonal

Az autóipar számára specializált minőségirányítási ISO/TS 16949 tanúsítvánnyal rendelkező üzem vagyunk. A tanúsítvány a gépjárművekkel kapcsolatos termékek gyártásához határoz meg minőségirányítási rendszert és minden évben auditáltatjuk magunkat.

A szabvány, ami a gyártási, illetve támogató folyamatokat szabályozza kifejezetten a vevői elvárás rendszeren alapszik. A szabályzat előírásait betartva lehetünk maximálisan biztosak abban, hogy vevőink igényeinek megfelelően állítjuk elő partnereink megrendelését.

Az Ungwire Kft. telephelye a magyar határhoz közel, Ungváron, Budapesttől mindössze 3,5 óra távolságra található. A területi közelség és a tíz éve működtetett logisztikai folyamatok járulnak hozzá az áru gyors mozgatásához, ami azt jelenti, hogy a két ország között maximum 12 óra alatt fordul meg az áru. 650 munkavállalót foglalkoztatunk üzemünkben, annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a magas szintű teljesítményt, precizitást és gyorsaságot.