Sokkoló számok érkeztek a magyar munkaerőhiányról

Történelmi csúcsra az üres álláshelyek száma, éves szinten pedig egyre gyorsabb ütemben emelkedik ez a szám, figyelmeztetnek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves munkaerő piaci adatai.

Már 80 ezer dolgozó hiányzik a magyar munkaerőpiacról a friss adatok szerint. A KSH első negyedéves számai alapján egyre súlyosabb a helyzet az iparban és az építőiparban, de már a szállítással is komoly gondok vannak. Érdemben romlott a helyzet az infokommunikációs iparágban és a szolgáltató szektor is súlyos gondokkal küzd. Miközben a magyar gazdaság érdemben növekszik, a munkaerő hiánya gyakorlatilag mostanra minden szektorban érzékelhető, ami megnehezíti a vállalatok növekedését. A legtöbb üres álláshely változatlanul a feldolgozóiparban van, számuk egy év alatt 43 százalékkal 24 396-ra emelkedett.

Egyre nő a feszültség a munkaerő piacon

Soha nem látott magasságba emelkedett Magyarországon a betöltetlen álláshelyek száma és aránya. A KSH szerint 79 400 munkahely állt üresen az idei első negyedévben, ami 19 500-zal magasabb szám, mint az előző év azonos időszakában. Mindez jól mutatja, hogy a munkaerőpiacon egyre komolyabb feszültségek rajzolódnak ki: a foglalkoztatottak száma folyamatosan emelkedik, a munkanélküliség csökken, és a közfoglalkoztatottak közül is egyre többen találják meg a helyüket a vállalati szférában, mindez azonban nem elég ahhoz, hogy kielégítse a jelentkező munkaerőigényt.

A megüresedő helyek pótlása is probléma

Az adatok tükrében jól látható, hogy a magyar munkaerőpiac egyre feszesebbé válik, a vállalatok nehezen tudják betölteni az új, növekedésükhöz szükséges pozíciókat, de a megüresedő helyek pótlása is komoly gondokba ütközik. A feldolgozóipar, a szolgáltató szektor, valamint az építőipar növekedését is korlátozhatja a munkaerőhiány, mindez azonban egyelőre nem látszik a kedvező magyar GDP-számokon. Habár az ipari termelésben tapasztalható ingadozások a munkaerőhiánnyal is összefügghetnek, az is egyre világosabb, hogy az építőipar rekordon lévő szerződésállományát a jelenlegi létszámmal nem lehet kielégíteni.

Ne várja meg, amíg az Ön cégénél is beláthatatlan következményekhez vezet a munkaerőhiány, szervezze ki termelése, gyártása részfeladatait, hogy tudja tartani a lépést ebben a feszített versenyben.

Szervezze ki gyártása részfeladatait!

A szektor meghatározó szereplői számára jóval kedvezőbb árakat kínálunk a magyarországi gyártási költségekhez képest. A Magyarországon 100 egységért legyártott terméket az Ugwire-nél 70 egységnyi költségen állítjuk elő, vagyis átlagosan 30%-kal olcsóbb gyártással biztosíthatja cége versenyelőnyét.

Kímélje meg vállalatát és erőforrásait a magyarországi munkaerő toborzás nehézségeitől.

Az Ungwire Kft.-nél 650 szakképzett munkavállaló folyamatos foglalkoztatásával biztosítjuk partnereink számára a magas színvonalú gyártási feladatok ellátását költséghatékony módon.